Naujienos

Karantino sąlygų švelninimas, rekomendacijos veiklą pradedančioms įmonėms

2020 04 24

Praėjus mėnesiui griežto karantino šalies gyventojams ir verslui, Vyriausybė pradeda įgyvendinti karantino švelninimo planą. Nors karantinas neatšauktas, bet siekiant sudaryti verslui galimybes palaipsniui atnaujinti veiklą paskelbtas antras karantino švelninimo etapas. 

Vyriausybė nusprendė karantiną pratęsti iki gegužės 11 dienos, taip pat labiau sušvelnino karantino draudimus. Jau nuo ketvirtadienio, balandžio 23 dienos leidžiama veikti visoms parduotuvėms, įskaitant ir esančias didžiuosiuose prekybos centruose, taip pat leista turguje prekiauti sodinukais, augalais, sėklomis ir trąšomis, galima prekyba kioskuose. Nuo kito pirmadienio, balandžio 27 dienos, duris galės atverti lauko kavinės, kirpyklos, muziejai, bibliotekos, lauko sporto aikštynai bei kitos įstaigos.

Dažnas susiduria su klausimu, kokių reikalavimų reikia laikytis, kaip atsakingai aptarnauti klientus, į ką svarbu atkreipti dėmesį, kad nebūtų padaryta klaidų ir kaip garantuoti tiek savo darbuotojų, tiek klientų saugumą.

Lietuvos Respublikos sveikatos misterija, taip pat Lietuvos Respublikos žėmės ūkio minesterija yra parengusios rekomendacijas aktualias įmonėms pradėdančioms darbą po karantinio sušvelnimo. 


LR žemės ūkio ministerijos rekomendacijos organizuojantiems prekybą maisto produktais turgavietėse ar viešosiose prekybos vietose:

Rekomenduojama kasdien:

  • Riboti pirkėjų ir kitų lankytojų (toliau – lankytojai) srautus, atsižvelgiant į prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių.
  • Uždrausti apsipirkinėti didesnei nei 2 asmenų grupei, šeimos nariai turi apsipirkinėti po vieną.
  • Prie įėjimo pateikti informaciją lankytojams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.).
  • Skatinti lankytojus eilėse laikytis saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo: pirkėjams gerai matomoje vietoje, pvz., ant prekybos vitrinų, pateikti informaciją pvz., „Laukiant eilėje prašome laikytis 1 metro atstumo vienas nuo kito.”.
  • Sudaryti sąlygas tinkamai lankytojų rankų higienai (rekomenduojama prie įėjimo/išėjimo į turgavietę gerai matomoje vietoje pakabinti dezinfekcinės priemonės rankoms, skirtos turgavietės klientams).
  • Sudaryti sąlygas prekiautojams pasinaudoti tualetu ir nusiplauti bei dezinfekuoti rankas. Prie visų plautuvių turi būti skysto muilo ir dezinfekcinio skysčio rankoms.
  • Pasibaigus prekybai kruopščiai valyti ir dezinfekuoti turgavietės patalpas bei kitus paviršius. Tomis dienomis, kai prekyba ypač intensyvi ir turgavietėje vienu metu yra daug pirkėjų, patalpas valyti ir dezinfekuoti darbo metu kuo dažniau. Dažnai vėdinti uždaras patalpas.
  • Stebėti, kad veiklą vykdytų tik sveiki prekiautojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.).
  • Stebėti, kad veiklos nevykdytų prekiautojai, kurie neturi tinkamų higienos užtikrinimo (valymo ir (ar) dezinfekavimo) ir kitų būtinų priemonių.
  • Išlaikyti bent 2 metrų atstumą tarp prekiautojų.

Kviečiame susipažinti su dokumentais pateiktais žemiau: 

Rekomendacijos dėl parduotuvių, turgaviečių, viešųjų vietų prekybai veiklos karantino metu (2020-04-03)

Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo Nr. 207 "Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo"taikymo

Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimas "Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo